ILULISSAT

"Ilulissat" er grønlandsk og betyder isfjelde, og det undrer ingen der har været her, at det er byens navn.

 

Ilulissat har en meget smuk beliggenhed ved mundingen af den 40 km lange isfjord, der er fyldt med enorme isfjelde fra den mest produktive gletscher på den nordlige halvkugle.

 

De største isfjelde strander ved mundingen af isfjorden på 300 - 500 meters dybde, og de kommer ikke fri før næste springflod eller når de er så eroderede, at balancepunktet ændres.

Ilulissat blev grundlagt i 1741 af købmand Jacob Severin, efter hvem byen fik sit danske navn. Først i 1782 fik byen kolonistatus. Byen fik tidligt betydning som centrum for uddannelse, kultur og administration i hele Diskobugten og Nordgrønland.

 

Befolkningen i byen lever primært af reje-og hellefiskeri samt turisme.

Den berømte polarforsker Knud Rasmussen er født og opvokset i Ilulissat og det var her han hentede inspiration til sin første store slæderejse, Den Litterære Ekspedition til Thule i 1902 - 1904. Af andre kendte bysbørn kan nævnes polarforsker Jørgen Brønlund og viceprovst Mathias Storch

I Ilulissat bor der 4.500 mennesker og ca. 2.500 slædehunde. Dette understreger vigtigheden af hundeslæden som et transportmiddel selv i en stor, moderne by.

 

Havnen er fyldt med fiskekuttere og trawlere, der vidner om fiskeriets store betydning for byen. Blot et par kilometer fra byen ligger den frodige Sermermiut-dal, der strækker sig ned mod isfjorden.

 

I 1727 var det Grønlands største bosættelse med mere end 250 mennesker. Udgravninger har siden vist, at den smukke dal har været beboet gennem tusinder af år.

Ilulissat kommune består af hovedbyen Ilulissat og de fire bygder Ilimanaq/Claushavn, Oqaatsut/Rodebay, Qeqertaq og Saqqaq.

Nord for Ilulissat ligger bygden Oqaatsut, hvor nogle af de gamle bygninger fra kolonitiden i dag er indrettet som vandrehjem og restaurant.

 

Efter endnu et par timers sejlads mod nord ankommer du til den imponerende Eqi-gletscher, hvor det er muligt at tilbringe et par dage i de nyopførte hytter.

 

EKSTERNE LINKS:

Knud Rasmussens biografi: www.krh.dk/biografi.htm
Biografien om alle 3 bysbørn her: http://www.ilulissat.gl/dk/fakta/fakta.asp?oid=3#2

(c) Hotel Hvide Falk 2013.