Ilulissat

Ilulissat er Grønlands tredjestørste by og er smukt beliggende i Diskobugten ved den berømte isfjord ca. 300 km. nord for polarcirklen.

Det er naturligvis ikke uden grund, at Ilulissat er den mest populære by at besøge blandt gæster, der kommer fra hele verden for at opleve isfjorden, midnatssolen, og Diskobugtens ro og skønhed om sommeren – og om vinteren nordlyset, og slædekulturen samt ikke mindst den grønlandske gæstfrihed. 

I de mere end 250 år, som er gået siden Ilulissats grundlæggelse, er byen vokset støt og er i dag Grønlands tredjestørste med mere end 4.500 indbyggere. De fleste af byens beboere lever af fiskeri eller af fiskeindustrien. Det er en meget levende og hyggelig by med et udbud af kulturelle attraktioner, som f.eks. Knud Rasmussens fødehjem og kunstmuseet, der har en samling af Emanuel A. Petersens malerier. Det var i Ilulissat, at polarforskeren Knud Rasmussen blev født, såvel som hans gode ven, den eminente hundekusk Jørgen Brønlund, der omkom under Danmarksekspeditionen for lidt over hundrede år siden. 

Hotel Hvide Falk ligger centralt i byen, og straks man går ud ad hoveddøren og begiver sig mod kirke- og museumsområdet lige om hjørnet, er det som at tage på en kulturhistorisk byvandring blandt den grønlandske kultur, byens historie og det moderne liv. Besøg Knud Rasmussens fødehjem og den gamle trækirke Zionskirken, og få hundrede meter i retning mod øst ligger ”brættet”, hvor dagens fangst af fisk og vildt sælges.